29 martie 2010

Dear John


The Book

John, un tânăr rebel şi confuz, renunţă la şcoală şi se înrolează în armată, neştiind Ce altceva să facă în viaţă, până când o întâlneşte pe fata visurilor sale, Savannah. Atracţia reciprocă se transformă rapid într-o dragoste puternică, iar Savannah hotărăşte să-l aştepte pe John să-şi îndeplinească datoria faţă de ţară. Dar tragedia din 11 septembrie schimbă totul. John simte că trebuie să rămână alături de camarazii lui în aceste momente şi se înrolează pentru încă doi ani. Din nefericire pentru el, între timp, viaţa merge mai departe pentru Savannah care se îndrăgosteşte de altcineva. Scrisoarea care începea cu "Dragă John" frânge o inimă şi schimbă pentru totdeauna două vieţi. Întors acasă, John trebuie să se obişnuiască cu ideea că Savannah, acum o femeie măritată, este dragostea lui adevărată şi să ia cea mai dificilă decizie din viaţa lui.

Cartea a fost tradusă de Laura Frunză și poate fi comandată de pe site-ul editurii RAO.

The movie
Titlu: Dear John/Dragă John
Regizor: Lasse Hallström
Scris de: Nicholas Sparks, Jamie Linden
Durată: 105 minute
Data lansării în SUA: 5 februarie 2010
Data lansării în România: 12 februarie 2010
Buget: 25,000,000$
Încasări week-end: 30,468,614$
Încasări totale: 79,214,418$
Site oficial: Dear John
Distribuție: >Channing Tatum - John Tyree
>Amanda Seyfried - Savannah Lynn Curtis
>Henry Thomas - Tim Wheddon
>Scott Porter - Randy
>Richard Jenkins - Bill Tyree
Coloana sonoră:
* 311 - Amber
* Wailing Souls - Things & Time
* Rosi Golan - Think of Me
* The Donkeys - Excelsior Lady
* Ryan Adams - Answering Bell
* Joshua Radin and Schuyler Fisk - Paperweight
* Amanda Seyfried and Marshall Altman - Little House
* Amanda Seyfried - Little House (Acoustic)
* Ozomatli - Saturday Night
* Brian Tichy - Dead in Your Tracks
* Gaye Tolan Hatfield - Let Her Gift Be Me
* Brad Hatfield - Ballroom Ballad
* The Swell Season - The Moon
* Fink - This Is the Thing
* Snow Patrol ft. Martha Wainwright - Set The Fire To The Third Bar
Sinopsis:
Acest film, în regia lui Lasse Hallstrom, spune povestea unui tînăr soldat care se îndrăgostește de o studentă idealistă. Într-o vacanță de primăvară, Savannah Curtis îl întîlnește pe John Tyree, aflat într-o scurtă permisie. Pentru personajul lui Chaning Tatum, momentul întîlnirii reprezintă dragoste la prima vedere. În următorii șapte ani cei doi corespondează intens, scrisorile lui Savannah însemnînd pentru tînărul soldat mai mult decît niște simple gesturi romantice, căci la fiecare misiune periculoasă acesta reușește să-și mențină echilibrul psihic tocmai cu ajutorul acestori dovezi de dragoste. Însă această îndelungată corespondență are consecințe pe care niciunul dintre cei doi tineri nu le prevede... Sursa

Critici:
Filmul a primit de la majoritatea criticilor comentarii negative. Rotten Tomatoes raportează că doar 25% din 95 de criticii de fim au făcut o revizuire pozitivă filmului, acesta avînd o medie de rating de 4,3 din 10.
„Dear John distilează cu atenție elementele selecte ale experienței umane și le reduce la un sirop dulce și digerabil. Ea nu poate fi un medicament puternic, dar oferă în mod eficient o doză plăcută de sentiment pur și suferință delegată.” A.O. Scott ( New York Times)
„ O poveste de dragoste șchioapă cuplată cu mai multe handicapuri și greutăți decît orice film poate supraviețui fără taxa de manipulare a publicului” Kirk Honeycutt (Hollywood Reporter)
Trailer:

Nicholas Sparks


Nicholas Sparks (născut la 31 decembrie 1965) este un autor de talie internațională, a scris romane pe teme care includ: dragostea, tragedia, soarta, creștinismul... Romanele sale s-au făcut remarcate în special prin intenisitatea emoțiilor transmise. Pînă în prezent Sparks a publicat 15 romane:
1. The Notebook/ Jurnalul unei iubiri (Octombrie, 1996)
2. Message in a Bottle (Aprilie, 1998)
3. A Walk to Remember/ O plimbare de neuitat (Octombrie, 1999)
4. The Rescue (Septembrie, 2000)
5. A Bend in the Road (Septembrie, 2001)
6. Nights in Rodanthe/ Nopți în Rodanthe (Septembrie, 2002)
7. The Guardian (Aprilie, 2003)
8. The Wedding/Nunta (Septembrie, 2003)
9. Three Weeks with my Brother(Aprilie, 2004)
10. True Believer(Aprilie, 2005)
11. At First Sight/ Dragoste la prima vedere (Octombrie, 2005)
12. Dear John/Dragă John (Octombrie, 2006)
13. The Choice (Septembrie, 2007)
14. The Lucky One (Octombrie, 2008)
15. The Last Song (Septembrie, 2009)
dintre care au fost traduse în limba română 8 și ecranizate 6.
De curînd a fost lansat Dear John, un film care, ciuda criticilor negative primite, a făcut senzație depășind în box office-ul american Avatar... de aceea am hotărît să dedic articolele din această săptămînă romanelor scrise de Sparks și filmelor realizate după acestea.

24 martie 2010

Alice in Wonderland


Alice in Wonderland este un film de aventuri, fantastic, în regia lui Tim Burton. La aproape 3 săptămîni de la lansare filmul încă deține locul 1 în box office-ul american și cel românesc depășind filme ca: Green Zone, Diary of a Wimpy Kid, Remember Me...
Mulți l-au catalogat drept un film „pentru copii” sau „foarte previzibil” alții, însă, îl consideră „genial”. Părerea mea: Alice În Țara Minunilor este un film interesant cu niște efecte speciale extraordinare care merită privit.


Titlu:
Alice in Wonderland/Alice în țara minunilor
Regizor: Tim Burton
Scris de: Linda Woolverton după cartea lui Lewis Carroll
Data lansării în SUA: 5 martie 2010
Data lansării în România: 5 martie 2010
Durată: 108 min
Buget: 200.000.000$
Încasări totale: $265,433,637
Site: Alice in Wonderland
Distribuție: >Mia Wasikowska - Alice Kingsley
>Johnny Depp - Tarrant Hightopp, Mad Hatter.
>Helena Bonham Carter - Iracebeth of Crims, Red Queen
Capul lui Bonham Carter a fost crescut de trei ori în format digital față de dimensiunea originală de pe ecran.
>Anne Hathaway - Mirana of Marmoreal, White Queen
Personajul său nu a avut nevoie de modificări digitale.
>Crispin Glover - Ilosovic Stayne, Knave of Hearts
Sinopsis:

„Alice are 19 ani şi se află la o petrecere unde află că urmează să fie cerută în căsătorie de un lord bogat. Fata fuge şi, prin vizuina Iepurelui Alb, cade în Ţara Minunilor, un loc pe care ştie că l-a vizitat cu ani în urmă, doar că nu-şi mai aduce deloc aminte de el. Iepurele Alb spune că s-a întors după Alice pentru că ea este singura în stare să-l ucidă pe Jabberwock, monstrul care apără regatul Reginei de Inimă-roşie. Însoțită de Pălărierul Nebun Tweedledee și Tweedledum și Pisica de Chesire aceasta pornește într-o călătorie extraordinară pentru a opri dominația violentă a Reginiei Roșii.”


Curiozități:
>Audițiile pentru cei 250 de figuranți s-au desfășurat în orașul britanic Plymouth, iar cerințele au fost ca solicitanții sa aibă un look "victorian" și nici un tatuaj vizibil, piercing sau păr vopsit.
>Actrița Mia Wasikowska a cîștigat rolul lui Alice, deși a avut destule contracandidate, printre care și Amanda Seyfried, Lindsay Lohan și Dakota Blue Richards.
> Acest film marchează a 7-a colaborare între Johnny Depp și Tim Burton, precum și a 6-a între Helena Bonham Carter și regizor.
>În ciuda faptului că au existat multe alte versiuni ale filmului Alice in Țara Minunilor, Tim Burton a spus că niciodată nu a simțit o conexiune emoțională cu povestea, și întotdeauna a crezut că este o serie de rătăciri ale unei fete de la un personaj la altul. Așadar, acest film este o încercare de a da poveștii un cadru emoțional, pe care nu l-a văzut în nici o alta versiune anterioară. Tim a spus că a fost provocare pentru el - să facă din Alice o poveste – în loc de o serie de evenimente.
> Johnny Depp, caruia îi place „cîte un obstacol" din cînd în cînd la filmări, a recunoscut că procesul de filmare pe ecranul verde a fost de-a dreptul obositor, și pînă la sfîrșitul zilei era frînt de oboseală. Sursa
Critici:
Todd McCarthy de la Variety a lăudat filmul pentru „momentele sale de umor”.
„Filmul ar trebui să apară însoțit de o notă marcată „privește-mă” (USA Today)

Trailer:


08 martie 2010

Avatar



Cu doar cîteva luni în urmă James Cameron făcea senzație cu o nouă producție - Avatar
Cameron afirmă că ideea filmului i-a apărut încă din 1994, an în care a scris 80 de pagini din scenariu. Filmul ar fi trebuit să fie lansat în 1999, însă, potrivit regizorului, "era necesar să mai treacă ceva vreme până să apară tehnologia necesară" punerii în scenă a viziunii filmului. Astfel, Cameron a început lucrul la Avatar în primăvara anului 2006 când a definitivat scenariul, limba Na'vi şi cultura Pandoriană.
Filmul s-a bucurat de un succes uriaș devenind în scurt timp filmul cu cele mai mari încasări din istorie.

Titlu
: Avatar
Scris și regizat de: James Cameron
Data lansării în SUA: 18 decembrie 2009
Data lansării în România: 18 decembrie 2009
Durată: 162 min.
Buget: 237.000.000
Încasări weekend: 232.160.000$
Încasări totale:2.638.344.000$
Distribuție: >Sam Worthington - Jack Sully
Cameron a preferat un actor necunoscut în rolul personajului principal în primul rînd pentru a menține bugetul filmului redus... apoi Cameron credea că din cauză faptului că Worthington nu a jucat în nici un film major, el va juca în Avatar "totul sau nimic", dând astfel personajului "o calitate care chiar este reală.
>Zoe Saldana - Neytiri
>Sigourney Weaver - Dr. Grace Augustine
>Sthepen Lang - Colonel Miles Quaritch
>Michelle Rodriguez - Trudy Chacon
Cameron şi-a dorit să lucreze cu Rodriguez după ce a văzut-o în Girlfight.

Sinopsis

„În anul 2154 Jake, un veteran de război paralizat, este trimis pe o planetă îndepartată numită Pandora pentru a înființa o colonie umană și pentru a extrage cît mai multe resurse minerale oferite de această planetă.

Pandora este locuită de o rasa umanoidă numită Na'vi, o veche civilizțtie cu tradiții, limbă și cultură proprii.

În timp ce Jake și alți pămînteni trebuie să se acomodeze pe luxurianta planetă, civilizația de pe Pandora protestează împotriva noilor veniți. După o serie de evenimente care îi schimbă complet modul de gîndire, Jake se alătură rasei Na'vi în războiul împotriva pamîntenilor. În plus, acesta se îndrăgostește de Neytiri, o frumoasă localnică…”

Critici
Filmul, a primit în general recenzii pozitive din parte criticilor de film.
Roger Ebert de la Chicago Sun-Times a numit filmul „extraordinar” și i-a dat patru stele din patru. „Privind Avatar m-am simțit la fel ca atunci cînd am văzut Star Wars în 1977” a spus el. Criticul de film Peter Travers a lăudat filmul dîndui trei stele și jumătate... acesta a scris „Talentul lui Cameron poate fi la fel de mare ca visele sale”
Richard Corliss a declarat „ cu siguranță este cea mai vie și mai convigătoare creație a unei lumi fantasice văzută vreo dată în istoria imaginii în mișcare.

Blogul Film a acumulat o lista de citate despre avatar de la 14 scriitori și regizori de la Hollywoood
„Filmul este cel mai evocator și uimitor science-fiction de la Star Wars încoace.” Steven Spielberg
„Avatar este cu adevărat extraordinar. ” Frank Marshall
Richard Kelly a numit filmul „uimitor” iar Michael Moore recomandă: „du-te și vezi Avatar, un film genial pentru vremurile noastre.”
Singura reacție negativă a venit de la Duncan Jones „ Filmele lui Jim Cameron nu se află topul meu.” a spus acesta.
Premii:
Avatar a fost nominalizat la nouă premii Oscar dintre care a cîștigat doar 3:
- Cele mai bune efecte vizuale
-
Cea mai buna scenografie
- Cea mai buna imagine
Filmul a primit deasemenea 8 nominalizări la BAFTA inclusiv pentru cel mai bun film și director dar a cîștigat doar premiul pentru design de producție și efecte vizuale speciale.
Trailer:

29 martie 2010

Dear John


The Book

John, un tânăr rebel şi confuz, renunţă la şcoală şi se înrolează în armată, neştiind Ce altceva să facă în viaţă, până când o întâlneşte pe fata visurilor sale, Savannah. Atracţia reciprocă se transformă rapid într-o dragoste puternică, iar Savannah hotărăşte să-l aştepte pe John să-şi îndeplinească datoria faţă de ţară. Dar tragedia din 11 septembrie schimbă totul. John simte că trebuie să rămână alături de camarazii lui în aceste momente şi se înrolează pentru încă doi ani. Din nefericire pentru el, între timp, viaţa merge mai departe pentru Savannah care se îndrăgosteşte de altcineva. Scrisoarea care începea cu "Dragă John" frânge o inimă şi schimbă pentru totdeauna două vieţi. Întors acasă, John trebuie să se obişnuiască cu ideea că Savannah, acum o femeie măritată, este dragostea lui adevărată şi să ia cea mai dificilă decizie din viaţa lui.

Cartea a fost tradusă de Laura Frunză și poate fi comandată de pe site-ul editurii RAO.

The movie
Titlu: Dear John/Dragă John
Regizor: Lasse Hallström
Scris de: Nicholas Sparks, Jamie Linden
Durată: 105 minute
Data lansării în SUA: 5 februarie 2010
Data lansării în România: 12 februarie 2010
Buget: 25,000,000$
Încasări week-end: 30,468,614$
Încasări totale: 79,214,418$
Site oficial: Dear John
Distribuție: >Channing Tatum - John Tyree
>Amanda Seyfried - Savannah Lynn Curtis
>Henry Thomas - Tim Wheddon
>Scott Porter - Randy
>Richard Jenkins - Bill Tyree
Coloana sonoră:
* 311 - Amber
* Wailing Souls - Things & Time
* Rosi Golan - Think of Me
* The Donkeys - Excelsior Lady
* Ryan Adams - Answering Bell
* Joshua Radin and Schuyler Fisk - Paperweight
* Amanda Seyfried and Marshall Altman - Little House
* Amanda Seyfried - Little House (Acoustic)
* Ozomatli - Saturday Night
* Brian Tichy - Dead in Your Tracks
* Gaye Tolan Hatfield - Let Her Gift Be Me
* Brad Hatfield - Ballroom Ballad
* The Swell Season - The Moon
* Fink - This Is the Thing
* Snow Patrol ft. Martha Wainwright - Set The Fire To The Third Bar
Sinopsis:
Acest film, în regia lui Lasse Hallstrom, spune povestea unui tînăr soldat care se îndrăgostește de o studentă idealistă. Într-o vacanță de primăvară, Savannah Curtis îl întîlnește pe John Tyree, aflat într-o scurtă permisie. Pentru personajul lui Chaning Tatum, momentul întîlnirii reprezintă dragoste la prima vedere. În următorii șapte ani cei doi corespondează intens, scrisorile lui Savannah însemnînd pentru tînărul soldat mai mult decît niște simple gesturi romantice, căci la fiecare misiune periculoasă acesta reușește să-și mențină echilibrul psihic tocmai cu ajutorul acestori dovezi de dragoste. Însă această îndelungată corespondență are consecințe pe care niciunul dintre cei doi tineri nu le prevede... Sursa

Critici:
Filmul a primit de la majoritatea criticilor comentarii negative. Rotten Tomatoes raportează că doar 25% din 95 de criticii de fim au făcut o revizuire pozitivă filmului, acesta avînd o medie de rating de 4,3 din 10.
„Dear John distilează cu atenție elementele selecte ale experienței umane și le reduce la un sirop dulce și digerabil. Ea nu poate fi un medicament puternic, dar oferă în mod eficient o doză plăcută de sentiment pur și suferință delegată.” A.O. Scott ( New York Times)
„ O poveste de dragoste șchioapă cuplată cu mai multe handicapuri și greutăți decît orice film poate supraviețui fără taxa de manipulare a publicului” Kirk Honeycutt (Hollywood Reporter)
Trailer:

Nicholas Sparks


Nicholas Sparks (născut la 31 decembrie 1965) este un autor de talie internațională, a scris romane pe teme care includ: dragostea, tragedia, soarta, creștinismul... Romanele sale s-au făcut remarcate în special prin intenisitatea emoțiilor transmise. Pînă în prezent Sparks a publicat 15 romane:
1. The Notebook/ Jurnalul unei iubiri (Octombrie, 1996)
2. Message in a Bottle (Aprilie, 1998)
3. A Walk to Remember/ O plimbare de neuitat (Octombrie, 1999)
4. The Rescue (Septembrie, 2000)
5. A Bend in the Road (Septembrie, 2001)
6. Nights in Rodanthe/ Nopți în Rodanthe (Septembrie, 2002)
7. The Guardian (Aprilie, 2003)
8. The Wedding/Nunta (Septembrie, 2003)
9. Three Weeks with my Brother(Aprilie, 2004)
10. True Believer(Aprilie, 2005)
11. At First Sight/ Dragoste la prima vedere (Octombrie, 2005)
12. Dear John/Dragă John (Octombrie, 2006)
13. The Choice (Septembrie, 2007)
14. The Lucky One (Octombrie, 2008)
15. The Last Song (Septembrie, 2009)
dintre care au fost traduse în limba română 8 și ecranizate 6.
De curînd a fost lansat Dear John, un film care, ciuda criticilor negative primite, a făcut senzație depășind în box office-ul american Avatar... de aceea am hotărît să dedic articolele din această săptămînă romanelor scrise de Sparks și filmelor realizate după acestea.

24 martie 2010

Alice in Wonderland


Alice in Wonderland este un film de aventuri, fantastic, în regia lui Tim Burton. La aproape 3 săptămîni de la lansare filmul încă deține locul 1 în box office-ul american și cel românesc depășind filme ca: Green Zone, Diary of a Wimpy Kid, Remember Me...
Mulți l-au catalogat drept un film „pentru copii” sau „foarte previzibil” alții, însă, îl consideră „genial”. Părerea mea: Alice În Țara Minunilor este un film interesant cu niște efecte speciale extraordinare care merită privit.


Titlu:
Alice in Wonderland/Alice în țara minunilor
Regizor: Tim Burton
Scris de: Linda Woolverton după cartea lui Lewis Carroll
Data lansării în SUA: 5 martie 2010
Data lansării în România: 5 martie 2010
Durată: 108 min
Buget: 200.000.000$
Încasări totale: $265,433,637
Site: Alice in Wonderland
Distribuție: >Mia Wasikowska - Alice Kingsley
>Johnny Depp - Tarrant Hightopp, Mad Hatter.
>Helena Bonham Carter - Iracebeth of Crims, Red Queen
Capul lui Bonham Carter a fost crescut de trei ori în format digital față de dimensiunea originală de pe ecran.
>Anne Hathaway - Mirana of Marmoreal, White Queen
Personajul său nu a avut nevoie de modificări digitale.
>Crispin Glover - Ilosovic Stayne, Knave of Hearts
Sinopsis:
„Alice are 19 ani şi se află la o petrecere unde află că urmează să fie cerută în căsătorie de un lord bogat. Fata fuge şi, prin vizuina Iepurelui Alb, cade în Ţara Minunilor, un loc pe care ştie că l-a vizitat cu ani în urmă, doar că nu-şi mai aduce deloc aminte de el. Iepurele Alb spune că s-a întors după Alice pentru că ea este singura în stare să-l ucidă pe Jabberwock, monstrul care apără regatul Reginei de Inimă-roşie. Însoțită de Pălărierul Nebun Tweedledee și Tweedledum și Pisica de Chesire aceasta pornește într-o călătorie extraordinară pentru a opri dominația violentă a Reginiei Roșii.”


Curiozități:
>Audițiile pentru cei 250 de figuranți s-au desfășurat în orașul britanic Plymouth, iar cerințele au fost ca solicitanții sa aibă un look "victorian" și nici un tatuaj vizibil, piercing sau păr vopsit.
>Actrița Mia Wasikowska a cîștigat rolul lui Alice, deși a avut destule contracandidate, printre care și Amanda Seyfried, Lindsay Lohan și Dakota Blue Richards.
> Acest film marchează a 7-a colaborare între Johnny Depp și Tim Burton, precum și a 6-a între Helena Bonham Carter și regizor.
>În ciuda faptului că au existat multe alte versiuni ale filmului Alice in Țara Minunilor, Tim Burton a spus că niciodată nu a simțit o conexiune emoțională cu povestea, și întotdeauna a crezut că este o serie de rătăciri ale unei fete de la un personaj la altul. Așadar, acest film este o încercare de a da poveștii un cadru emoțional, pe care nu l-a văzut în nici o alta versiune anterioară. Tim a spus că a fost provocare pentru el - să facă din Alice o poveste – în loc de o serie de evenimente.
> Johnny Depp, caruia îi place „cîte un obstacol" din cînd în cînd la filmări, a recunoscut că procesul de filmare pe ecranul verde a fost de-a dreptul obositor, și pînă la sfîrșitul zilei era frînt de oboseală. Sursa
Critici:
Todd McCarthy de la Variety a lăudat filmul pentru „momentele sale de umor”.
„Filmul ar trebui să apară însoțit de o notă marcată „privește-mă” (USA Today)

Trailer:


08 martie 2010

Avatar



Cu doar cîteva luni în urmă James Cameron făcea senzație cu o nouă producție - Avatar
Cameron afirmă că ideea filmului i-a apărut încă din 1994, an în care a scris 80 de pagini din scenariu. Filmul ar fi trebuit să fie lansat în 1999, însă, potrivit regizorului, "era necesar să mai treacă ceva vreme până să apară tehnologia necesară" punerii în scenă a viziunii filmului. Astfel, Cameron a început lucrul la Avatar în primăvara anului 2006 când a definitivat scenariul, limba Na'vi şi cultura Pandoriană.
Filmul s-a bucurat de un succes uriaș devenind în scurt timp filmul cu cele mai mari încasări din istorie.

Titlu
: Avatar
Scris și regizat de: James Cameron
Data lansării în SUA: 18 decembrie 2009
Data lansării în România: 18 decembrie 2009
Durată: 162 min.
Buget: 237.000.000
Încasări weekend: 232.160.000$
Încasări totale:2.638.344.000$
Distribuție: >Sam Worthington - Jack Sully
Cameron a preferat un actor necunoscut în rolul personajului principal în primul rînd pentru a menține bugetul filmului redus... apoi Cameron credea că din cauză faptului că Worthington nu a jucat în nici un film major, el va juca în Avatar "totul sau nimic", dând astfel personajului "o calitate care chiar este reală.
>Zoe Saldana - Neytiri
>Sigourney Weaver - Dr. Grace Augustine
>Sthepen Lang - Colonel Miles Quaritch
>Michelle Rodriguez - Trudy Chacon
Cameron şi-a dorit să lucreze cu Rodriguez după ce a văzut-o în Girlfight.

Sinopsis
„În anul 2154 Jake, un veteran de război paralizat, este trimis pe o planetă îndepartată numită Pandora pentru a înființa o colonie umană și pentru a extrage cît mai multe resurse minerale oferite de această planetă.

Pandora este locuită de o rasa umanoidă numită Na'vi, o veche civilizțtie cu tradiții, limbă și cultură proprii.

În timp ce Jake și alți pămînteni trebuie să se acomodeze pe luxurianta planetă, civilizația de pe Pandora protestează împotriva noilor veniți. După o serie de evenimente care îi schimbă complet modul de gîndire, Jake se alătură rasei Na'vi în războiul împotriva pamîntenilor. În plus, acesta se îndrăgostește de Neytiri, o frumoasă localnică…”

Critici
Filmul, a primit în general recenzii pozitive din parte criticilor de film.
Roger Ebert de la Chicago Sun-Times a numit filmul „extraordinar” și i-a dat patru stele din patru. „Privind Avatar m-am simțit la fel ca atunci cînd am văzut Star Wars în 1977” a spus el. Criticul de film Peter Travers a lăudat filmul dîndui trei stele și jumătate... acesta a scris „Talentul lui Cameron poate fi la fel de mare ca visele sale”
Richard Corliss a declarat „ cu siguranță este cea mai vie și mai convigătoare creație a unei lumi fantasice văzută vreo dată în istoria imaginii în mișcare.

Blogul Film a acumulat o lista de citate despre avatar de la 14 scriitori și regizori de la Hollywoood
„Filmul este cel mai evocator și uimitor science-fiction de la Star Wars încoace.” Steven Spielberg
„Avatar este cu adevărat extraordinar. ” Frank Marshall
Richard Kelly a numit filmul „uimitor” iar Michael Moore recomandă: „du-te și vezi Avatar, un film genial pentru vremurile noastre.”
Singura reacție negativă a venit de la Duncan Jones „ Filmele lui Jim Cameron nu se află topul meu.” a spus acesta.
Premii:
Avatar a fost nominalizat la nouă premii Oscar dintre care a cîștigat doar 3:
- Cele mai bune efecte vizuale
-
Cea mai buna scenografie
- Cea mai buna imagine
Filmul a primit deasemenea 8 nominalizări la BAFTA inclusiv pentru cel mai bun film și director dar a cîștigat doar premiul pentru design de producție și efecte vizuale speciale.
Trailer: